Černý bez - květ

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš? Schovám se já do bezu, až přestane, vylezu. Černý bez se objevuje v lidových písničkách i lidových doporučeních. A hodí se nejen pro období zimy a mrazu. Díky obsahu silic, tříslovin, slizů, glykosidů a vitaminu C jsou jeho květy vynikajícím pomocníkem při nachlazení, horečce, trávicích obtížích i migréně.

Balení: 250 g

Výrobce: BYLINY Mikeš

Země původu: EU

135,00 Kč
Please select variants first

Je libo zahrát si na fujaru, obarvit si vlasy nebo se zbavit nejrůznějších zdravotních obtíží? Pak je zapotřebí najít černý bez, který Vám toto všechno umožní. Hlavně na to poslední je ale největším kabrňákem jeho květ.

Posuďte sami, co vše dokáže:

  • bojuje proti virovým a bakteriálním infekcím,
  • je bohatý na antioxidanty a vitamíny A, B a C,
  • pomáhá při dýchacích a zažívacích problémech,
    má protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus,
  • tlumí bolesti hlavy, zubů apod.,
  • je nápomocný při horečce a nachlazení,
  • prospívá správné funkci jater a žlučníku,
  • působí diureticky a obecně proti potížím s močovým ústrojím.

Černý bez (latinsky Sambucus nigra) je keř či strom dosahující výšky až kolem sedmi metrů. Typickým znakem jsou bílé drobné květy a černé bobulky rostoucí v hustých trsech.

Bez můžete najít v podstatě po celé severní polokouli. Upřednostňuje půdu s dostatkem živin a vláhy.

Jeho zdravotní benefity jsou popsány již samotným Hippokratem, podle dochovaných důkazů ale sahají ještě dále. Je však důležité rostlinu předem tepelně ošetřit, ať už vařením či sušením. V opačném případě hrozí nežádoucí zdravotní problémy. Z plodů bezu se vyrábí výborné marmelády nebo třeba vína a likéry. Obzvláště v severských zemích jsou populární alkoholické i nealko nápoje z těchto bobulí. Celé růžice květů se zase mohou smažit na způsob květáku, tomuto receptu se říká kosmatice.

Sušené květy se ovšem používají hlavně pro přípravu nálevu. Pro zvýšení zdravotních účinků se suší květy, které se ještě plně nerozvinuly. Celý proces probíhá mimo přímé sluneční světlo, aby zůstala zachována jejich alabastrová barva. Odvar si mohou dopřát všichni v běžném množství po dobu až osmi týdnů. U těhotných a kojících žen radíme pro jistotu konzumaci probrat s ošetřujícím lékařem.